Góry to nie tylko malownicze krajobrazy i czyste powietrze, ale również niezliczone okazje do odkrywania lokalnych przysmaków — w końcu trzeba odzyskać energię wykorzystaną na szlaku, by mieć siły na kolejną wędrówkę! Jeśli chcesz skosztować dań, które idealnie komponują się z surowym pięknem otaczającej przyrody, a do tego wybornie smakują, z pewnością docenisz ofertę renomowanych restauracji hotelowych. Przeczytaj ten artykuł, a dowiesz się, co mają do zaproponowania.
Połączenie tradycji z nowoczesnością — przepis na rozkosz dla kubków smakowych
Jedzenie w górach to prawdziwa uczta dla zmysłów. Tradycyjna kuchnia górska, pełna serów, wędlin i pieczywa z lokalnych piekarni, zostaje tu wzbogacona o nowoczesne techniki kulinarne oraz świeże, regionalne składniki. Smaki europejskie łączą się z akcentami z całego świata, tworząc dania, które zaskakują i zachwycają.
Znakomita prezentacja potraw w połączeniu z wyjątkową atmosferą miejsc czyni każdy posiłek nie tylko spełnieniem kulinarnych pragnień, ale też estetycznym doświadczeniem. Zwłaszcza hotelowe restauracje w Zakopanem już od wielu lat są miejscem, gdzie można spędzić czas z rodziną lub na nieformalnym spotkaniu biznesowym, ciesząc się jednocześnie pięknym wnętrzem i widokiem rozciągającym się za oknami. To właśnie tutaj zatrudnienie znajdują najlepsi kucharze nie tylko z całego regionu, ale również wielu państw europejskich.
Dbałość o każdego gościa
Górskie wędrówki to świetny sposób na spalenie ogromnej liczby kalorii, które po powrocie ze szlaku trzeba uzupełnić. Dlatego restauracje hotelowe w górskich miejscowościach turystycznych wyspecjalizowały się w przygotowywaniu potraw o wysokiej wartości energetycznej, takich, które są w stanie dostarczyć energię na wiele godzin. Po powrocie można natomiast nieco sobie pofolgować i sięgnąć po jeden z wybornych deserów — np. Millefeuille, czyli słynne ciastko tysiąca listków, albo czekoladową truflę z sorbetem cytrynowym. Takie właśnie specjały oferuje hotel w górach Aquarion.
Kluczem do sukcesu najlepszych restauracji jest jednak przede wszystkim szerokie menu, w którym nie ma miejsca na monotonię. Lokale uwzględniają także potrzeby gości z nietolerancją glutenu, wegetarian oraz wegan, dzięki czemu nawet osoby z ograniczeniami dietetycznymi mogą doświadczyć pełni smaków kuchni regionalnej.
Gdzie znaleźć najlepsze dania w polskich Tatrach?
Możliwości jest mnóstwo, więc na pewno znajdziesz lokal, który zaspokoi Twoje kulinarne potrzeby. Jeśli mielibyśmy Ci polecić jedną, konkretną restaurację w Zakopanem, odwiedź Górną Stację — prowadzi ją renomowany hotel w górach — Aquarion. Czekają tam na Ciebie zarówno tradycyjna kwaśnica, biodrówka jagnięca i góralskie hałuski, jak i przepyszny tatar, filet z pstrąga czy stek z polędwicy wołowej. Szybko przekonasz się, że trudno o lepszy wybór jeżeli planujesz urlop we dwoje lub w gronie rodziny – w tej stylowo urządzonej restauracji hotelowej spędzicie mnóstwo przyjemnych chwil i na pewno niejeden raz chętnie wrócicie po dokładkę!