Pizza to jedno z najbardziej lubianych i popularnych dań. Warto przyrządzić ją samemu w domu, dobierając ulubione składniki takie jak ser, salami czy pieczarki. Pizza świetnie sprawdzi się na domówce z przyjaciółmi, na spotkaniu w rodzinnym gronie czy podczas zimowych wieczorów przed telewizorem. Aby przygotować smaczną pizzę w domu, warto zaopatrzyć się w odpowiedni piec do pizzy. Dzięki temu pizza będzie dobrze wypieczona i chrupiąca, jak w prawdziwej włoskiej pizzerii.

Na rynku istnieje kilka rodzajów pieców do pizzy. Najpopularniejsze są piece opalane drewnem oraz piece elektryczne. Piece opalane drewnem sprawią, że pizza będzie szybko gotowa i zyska smaczny aromat, piece takie są jednak przeznaczone jedynie do użytku zewnętrznego i zajmują dużo miejsca, a także są dość ciężkie. Do użytku domowego lepiej sprawdzą się więc piece elektryczne do pizzy. W zależności od konkretnego modelu, elektryczny piec do pizzy może swoim wyglądem przypominać mikrofalówkę, gofrownicę lub toster. Domowe piece do pizzy są niewielkich rozmiarów i łatwe w użyciu. Dodatkowo dzięki niedużej wadze można je zabrać ze sobą np. w podróż. Domowy piec do pizzy może się nagrzać nawet do 550 stopni. W zależności od grubości ciasta i ilości składników na pizzy, można ją upiec już w 10 minut, wliczając w to czas potrzebny do nagrzania urządzenia. Piece elektryczne do pizzy są w pełni bezpieczne i tak skonstruowane, aby sprawdzić się w domowych warunkach. W piecu do pizzy można upiec zarówno pizzę domowej roboty, jak i gotową, pizzę mrożoną. Elektryczny piec do pizzy posłuży nam jednak nie tylko do przyrządzenia pizzy, ale także można w nim upiec domowy chleb, podgrzać mięso, warzywa oraz np. croissanty czy drożdżówki.

Jaki piec do pizzy wybrać?

Wybierając elektryczny piec do pizzy warto zwrócić uwagę na kamień, z którego został on wykonany. Musi on być nie tylko żaroodporny, ale też posiadać dużo dodatkowych właściwości, jak np. łatwiejsze czyszczenie. Najlepszy będzie kamień, który nie wchłania oleju i tym samym nie pozostawia trudnych do usunięcia plam. Kamień nie może też przywierać, a także powinien odpowiednio rozprowadzać temperaturę. Dobrej jakości urządzenie będzie wykonane z materiałów ogniotrwałych i z wytrzymałej stali nierdzewnej. Warto zdecydować się na model domowego pieca do pizzy wyposażony w termostat, aby być w stanie kontrolować temperaturę grzałki. Przydatny będzie również timer, dzięki któremu będzie można ustawić odpowiedni czas pieczenia. Warto też postawić na model pieca elektrycznego z kilkustopniową regulacją temperatury. Przykładowo w piecach elektrycznych do pizzy Ariete znajdziemy aż 5 poziomów pieczenia. Piec do pizzy powinien też odpowiednio szybko się nagrzewać. Niektóre modele elektrycznych pieców do pizzy posiadają też funkcję rozmrażania. Urządzenie musi też być wydajne i łatwe w użyciu, a także być lekkie i poręczne, tak aby można było wziąć je ze sobą np. w podróż i cieszyć się samodzielnie przygotowaną pizzą także na wakacjach. Najlepszy będzie piec do pizzy o średnicy ok. 35 cm, pozwoli to na upieczenie pizzy średnich rozmiarów, a jednocześnie urządzenie nie będzie zbyt duże i tym samym będzie łatwe w przechowywaniu. Zakup domowego pieca do pizzy sprawi, że będzie można przygotować pizzę, która smakiem nie różni się od pizzy z najlepszych włoskich restauracji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzy × trzy =

Poprzedni wpis Sandały ochronne – czym są?
Następny wpis Plafon glamour jako nowoczesny dodatek do salonu i łazienki