Podczas pracy w rzeźni należy zwrócić uwagę nie tylko na jakość przygotowywanego mięsa, ale też wydajność i higieniczność. Nie da się uzyskać zadowalających wyników bez wykorzystania nowoczesnych rozwiązań w tej dziedzinie. Dlatego w niniejszym artykule przyjrzymy się temu, co powinno się znaleźć na wyposażeniu rzeźnika, któremu zależy na utrzymaniu jak najwyższych standardów.
Poganiacze elektryczne
Tego typu urządzenia służą do przeganiania bydła i trzody chlewnej w określonym kierunku. Ich zastosowanie w rzeźni jest więc dość oczywiste. Warto jednak zaznaczyć, że współczesny sprzęt jest przeważnie elektryczny, ponieważ sprawdza się najlepiej. Musi jednak spełniać unijne normy w zakresie uboju i transportu zwierząt. Profesjonalne modele mają jeszcze możliwość zamontowania uchwytu przedłużającego, który zwiększa zasięg działania poganiacza.
Aparaty ubojowe
Dobre traktowanie zwierząt przed ubojem ma znacznie nie tylko ze względu na ich dobro, ale też smak przygotowywanego mięsa. Dlatego w rzeźniach stosuje się specjalne urządzenia ogłuszające. Działają one bezbłędnie, precyzyjnie i szybko, dzięki czemu bydło zostaje niemal natychmiast uśpione. Szczególnej uwadze polecamy aparat ubojowy Blitz. To producent, który jest szczególnie ceniony w branży ze względu na skuteczność oferowanych rozwiązań.
Noże rzeźnicze
Podstawowym narzędziem pracy rzeźnika są oczywiście ostrza. To dzięki nim mięso można podzielić na odpowiednie porcje. Czym one różnią się od noży wykorzystywanych w domowych kuchniach? Przede wszystkim wielkością oraz ostrością. Przygotowywanie mięsiwa do sprzedaży wymaga bowiem znacznie większej siły i ostrości. Do kompletu rzeźnicy zaopatrują się jeszcze w ostrzałki, które pozwalają utrzymać narzędzia w jak najlepszym stanie.
Sterylizatory do noży
Wysoki poziom higieniczności uzyskuje się dzięki nowoczesnym rozwiązaniom. Należy do nich zaliczyć zwłaszcza sterylizatory. Dzięki promieniowaniu UV usuwają z ostrzy wszelkie mikroorganizmy (wirusy, bakterie). Wystarczy włożyć do nich noże, ustawić czas działania i poczekać na zakończenie procesu. Oczywiście do sterylizatorów można wkładać tylko noże, które do tego się nadają – warto więc zainwestować w profesjonalne ostrza rzeźnicze.
Rękawice ochronne
Podczas cięcia nożem nietrudno o wypadek. Dla własnego bezpieczeństwa rzeźnicy używają więc rękawice antyprzecięciowe. Są one tworzone z elementów ze stali nierdzewnej, co zapewnia najlepszą ochronę przed przecięciami czy przekłuciami. Na dodatek łatwo utrzymać je w czystości.
Gdzie kupić akcesoria masarskie?
Wszystkie wymienione narzędzia można znaleźć w Centrum Higieny. To renomowane miejsce, które zyskało uznanie w branży dzięki temu, że dostarcza wysokiej jakości akcesoria masarskie. Sklep jest prowadzony przez specjalistów doskonale znających potrzeby rynku. Dlatego zachęcamy do skontaktowania się z ich przedstawicielami drogą telefoniczną lub mailową. W ten sposób uzyskasz pomoc przy wyborze najlepszego modelu danego produktu, który powinien znaleźć się w twojej rzeźni.