Kolory na stole to element nastroju, wystroju i element dekoracyjny. Bez wątpienia porcelana barwna to coś, co determinuje charakter wnętrza, sugeruje jakość serwowanych dań i pozwala na zatopienie się w klimacie spotkania lub na delektowanie się jedzeniem. Odważne zestawianie kolorów naczyń w lokalach gastronomicznych to już standard i coś, co nikogo nie dziwi.

Naczynia białe czy kolorowe, oto jest pytanie

Chcąc wystawić bankiet czy zorganizować małe przyjęcie rodzinne musimy zadbać o jakość serwowanych potraw, ale też o naczynia, na których je podamy. Porcelana kolorowa jest jednym z elementów, które z pewnością ożywią, umilą i udekorują każde wnętrze i stworzy niepowtarzalne wrażenie. Kolory naczyń porcelanowych dostępne na rynku to obecnie ogromna gama produktów, z których warto i należy utworzyć autorski, ściśle dopasowany do własnych potrzeb zestaw obiadowy lub kawowy. Możliwość zakupu porcelany na sztuki jest rozwiązaniem, które takie tworzenie umożliwia.
Dla miłośników tradycji i fanów bieli na stole proponujemy delikatne przełamywanie owej bieli pojedynczymi elementami kolorowymi, np. podając sałatki i przystawki na kolorowych miskach i półmiskach. Warto też zastosować kolorowe mleczniki, przyprawniki lub podać herbatę w kolorowych kubkach. Każdy serwis obiadowy, biały czy kolorowy będzie bogatszy, gdy ożywimy go choć jednym, pozornie niepasującym do całości elementem.

Kolory pozwalają na więcej. Pozwolą podkreślić strukturę i kompozycję dania, pomogą przenieść gości lokalu lub gości w domu do innego kraju, lub pomogą przypomnieć niesamowite wakacje. Kolorem mogą nawiązać do serwowanej tematycznej kolacji.

Kolacja w stylu śródziemnomorskim na kolorowej porcelanie

Lekka kolacja to idealny sposób na dyskutowanie, spotkanie towarzyskie lub spotkanie biznesowe. Zastawa stołowa z kamionki czy też z wyrazistej błękitnej porcelany to byłby dobry wybór. Sałatki z pomidorów z oliwą, filiżanka lub kubek herbaty i wspaniała ciepła pasta na talerzu o strukturze muszli, brzmi dobrze, prawda?

Serwis obiadowy, deserowy czy kawowy może mieć różne przeznaczenie. Na innej zastawie podamy obiad rodzinny, na innej zaserwujemy dania z grilla i dania podczas spotkania piknikowego w ogrodzie.

Trendy w świecie w kolorach zastawy stołowej

Świat zdecydowanie wybiera kolor. Widać to w restauracjach serwujących orientalne dania, kuchnię azjatycką, śródziemnomorską, widać to w cukierniach kawiarniach i ogródkach piwnych. Kolor jak już pisaliśmy, pozwala podkreślać charakter lokalu i pomaga tworzyć nastrój, który wraz z muzyką pozwoli przenieść się w inne miejsca.
Świat lubuje się w ognistych i wyrazistych kolorach, zwłaszcza jeśli dania są pikantne, ostre i wyraziste. Nieco bardziej pastelowe naczynia odnajdziemy w restauracjach podających tradycyjne dania kuchni skandynawskiej, polskiej czy bałkańskiej.

Niezależnie jaki charakter ma lokal i jaki klimat panuje w naszych domach, porcelana może być dekoracją, spójnym przekazem tego, jacy jesteśmy i co lubimy. To wizytówka nas samych. Dlatego zachęcamy do wyboru kolorów i odważne komponowanie swoich osobistych autorskich serwisów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

szesnaście − 3 =

Poprzedni wpis Uprawa truskawek – jak wyhodować smaczne i soczyste owoce?
Następny wpis Archiwizacja dokumentów: Charakterystyka procesów i technik